woensdag 23 december 2009

Bijna kerst in warm Uganda

Christmas Gifts
Vorige week donderdag zijn we samen met Elias naar verschillende villages geweest om de ‘kerstpakketten’ te bezorgen. Het pakket bestaat voornamelijk uit praktische dingen, zoals; bonen, zout, rijst, suiker, muskietennet, posho, bodylotion, olie, kleurboek + kleurpotloden, snoepjes en ballonnen, brood, zeep en een teiltje. Ook kregen ze 6000 USH, om vlees te kopen voor christmas. In totaal zijn er ongeveer 50 gezinnen verblijd met een kerstpakket. We kwamen echt in de middle of nowhere, onze 4x4 auto was geen overbodige luxe! De mensen wonen als familie bij elkaar. Per familie hebben ze een aantal hutjes (slaaphut, kookhut, enz.) met daar omheen een stuk land. Een eind verder op woont weer een andere familie. Van dorpjes kun je dus bijna niet spreken.
Jammer genoeg waren niet alle kinderen thuis.. Als eerste stond Martha op de lijst. Elias ging eerst even polshoogte nemen, maar helaas.. Er was niemand! Wel stond er een raam open.. Dus hier hebben we maar gebruik van gemaakt. Van de 5 kinderen die we gingen bezoeken, waren er maar 3 daadwerkelijk thuis. Bij de een hebben we het aan een zus gegeven en bij de ander dus door het raam.
De rest was gelukkig thuis! De families waren erg gastvrij, de stoelen werden gelijk klaargezet! Bij elk gezin vroeg Elias hoe het met het kind ging en hij verwerkte dit in de administratie. Bij elk bezoek wordt namelijk iets opgeschreven, zodat ze het kind in de gaten kunnen houden. De cadeaus vielen in goede aarde en ze waren erg dankbaar!

Christmasmeeting op de YWAM-base
Vorige week vrijdag zijn we met heel Amecet (er bleven 2 baby’s + begeleidster thuis, verder werd iedereen in de auto’s gepropt!) naar de YWAM-base geweest. Er werd een christmasmeeting georganiseerd voor iedereen die bij YWAM werkt (YWAM-staff, Amecet N’Ainapakin, Amecet Amun, personeel van de Harmony-school, etc..). In het begin moest iedereen zichzelf even voorstellen, daarna hield Steve (’baas’ van YWAM Soroti) een praatje. De kinderen van Amecet Amun hebben een lied gezongen en daarna hebben de Tonga-boys hun dans laten zien. Nadat iedereen elkaar een ‘merry christmas’ had toegewenst, was er een gezamenlijke maaltijd. Na het eten ging iedereen weer naar huis.

Opening HIV-kliniek
Afgelopen weekend zijn Theo (Els haar broer), Bernard en zijn zoon Berre gearriveerd. Zij zijn speciaal gekomen voor de opening van de kiniek. Theo was ’guest of honour’. De kliniek is namelijk geschonken door ‘Stichting de Figurant’ uit Goes maar, ook jullie hebben een bijdrage geleverd aan de inrichting. De verf, bankjes in de wachtkamer en de kralentafel zijn gefinancierd met ons ingezamelde geld. De openingsceremonie bestond uit heel veel speeches, zang en dans door de kinderen van Amun, soda drinken en samozas eten, ‘het lint doorknipmoment’ en het bekijken van het gebouw!

Andere wetenswaardigheden
Er zijn weer 2 nieuwe kinderen (tweeling, jongen en een meisje) gekomen. De politie bracht ze afgelopen maandag. De kinderen zijn zondag bij de politie gebracht door een crazy moeder. Nadat ze de kinderen bij de politie achter heeft gelaten, is ze weggelopen. De politie is nog op zoek naar de moeder, maar de kinderen zijn nu veilig in Amecet. De kinderen zijn ongeveer 1,5 jaar (tenminste dat is wat we denken..), en zijn ook weer echte schatjes!

Vandaag hebben we koekjes gebakken met de zomerschool! Hebben uiteraard al een aantal geproefd, maar de rest bewaren we voor de kerstdagen.. Vanaf vandaag hebben we anderhalve week ‘vakantie‘! Volgende week staat de safari op de planning, hier hebben we alle drie vet veel zin in!

Voor visuele ondersteuning check:
www.picasaweb.google.com/amecet.uganda
Liefs, Wijtske

2 opmerkingen:

  1. Hoi Joke, Elsbeth en Wijtske,

    Weer een mooi verslag om te lezen. Lijkt mij erg bijzonder zo'n kerst. En natuurlijk voor jullie, naar alle mooie en minder mooie omstandigheden, goede kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst. Veel plezier en succes. Geniet nu van de vakantie die jullie nu hebben.

    Met vriendelijke groet,
    Djurre

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijne vakantie en doe voorzichtig op safari!!

    dikke tút aaf

    BeantwoordenVerwijderen